Treceți la conținutul principal

Fiecare pas prin Brasov este un pas in trecutul acestuia

Plimbandu-ne pe strazile Brasovului,este foarte posibil sa nu realizam ca acea strada,cladire,sau piata,ascunde o poveste captivanta pe care probabil,o aflam abia acum.
  Va invit pentru cateva clipe,sa patrundem in trecutul medieval al Brasovului,si impreuna sa descoperim istoria fascinanta a unor strazi care ne asteptau de foarte multa vreme sa le cunoastem trecutul.

 Strada Vamii

Strada Muresenilor,era numita candva,strada Vamii sau Manastirii.Aceasta strada avea o poarta pe care intrau negustorii,iar acestia inca de la intrare vedeau scris in cuvinte latine,teribilele cuvinte "Jus gladiis",ceea ce insemna "dreptul de a ucide".
   Brasovul in trecutul medieval,isi rezerva dreptul de a pronunta si executa sentinte de condamnare la moarte,astfel incat calatorul,sau negustorul,inca din clipa in care intra in cetatea Brasovului,era instiintat,si avertizat sa nu comita vreo fapta rea,pentru ca aceasta atragea dupa caz,chiar condamnarea la moarte.
   Strada Vamii,astazi cunoscuta ca Muresenilor,constituie un reper istoric in vremea domnitorului Mihai Viteazul.Pe aceasta poarta, a fost primit cu mare fast la 1 martie 1600, Mihai Viteazul, primul domnitor al tuturor romanilor. Tot pe aceasta poarta domnitorul a parasit orasul la 1 iulie 1600, dupa incheierea victorioasa a campaniei din Moldova. Poarta a fost avariata de un cutremur din 1745.

   Lacul celor douazeci de vrajitoare
                                                              
Lacul Vrajitoarelor a existat cu adevarat,aflandu-se in fata magazinului Modarom.
Acest lac a fost asanat la inceputul sec XIX,iar astazi este strabatut de bulevardul Eroilor,insa foarte multi dintre noi,este probabil sa nu stie ca acea zona,in urma cu sute de ani,era un loc al supliciului,torturii,si executiei femeilor banuite de vrajitorie.
Femeile care erau banuite de vrajitorie,erau aduse in lanturi in fata multimii adunate in jurul lacului.Aici li se legau greutati de picioare si erau aruncate in apa tulbure.Cele care nu se inecau,erau considerate cu adevarat vrajitoare,iar daca ieseau la suprafata,sfarseau prin arderea pe rug.
Cum spuneam anterior,lacul a fost asanat la jumatatea secolului al XIX-lea,astazi fiind ridicat pe acest loc o troita dedicata eroilor revolutiei din 1989.Cei mai superstitiosi spun ca de fapt,crucea troitei protejeaza zona de spiritele malefice ale vrajitoarelor care in noaptea Sfantului Andrei se intorc la locul unde au fost chinuite si ucise.

Piata Sfatului,astazi un loc boem,candva loc de executie

   Dupa aproape un an de la intrarea trupelor habsburgice in Brasov, la 19 septembrie 1689, in Piata Sfatului, inconjurata de ruinele marelui incendiu din 21 aprilie 1689, s-a executat sentinta capitala hotarata impotriva conducatorilor rascoalei anti-austriece din 1688.
 „In fata mulţimii, sub paza trupelor imperiale, au fost decapitaţi pălărierul Ştefan Stenner, în vârstă de 86 de ani, şi alţi patru conducători ai răscoalei. Capetele lor au fost expuse unul la stâlpul infamiei din piaţa oraşului, altele la cele trei porţi ale oraşului şi unul la Cetăţuie. Abia în 1718 craniul lui Stenner a putut fi luat de la stâlpul infamiei”, povesteşte istoricul Nicolae Pepene.

 O alta sentinta de condamnare la moarte,avea loc in 20 martie 1695.Senatul braşovean consemna executarea călăului Marcu: „A fost osândit la moarte fostul călău de aici Marcu pentru mai multe omoruri înfăptuite: el a omorât 7 oameni, pe doi i-a tăiat, iar pe alţi 5 i-a dat morţii prin lovituri şi de asemenea a curvit siluind o femeie; pentru împlinirea acestei sentinţe mai întâi să fie târât cu un cal de trei ori în jurul Casei Sfatului şi apoi să fie dus în afara oraşului până la locul de osândă de lângă casa călăului; să-i fie tăiate ambele mâini şi la urmă să-i fie tăiat capul pe butuc şi pus în ţeapă, iar trupul să-i fie îngropat în gunoiul care se găseşte acolo“.

  Iubita lui Vlad Tepes,pusa la stalpul infamiei din Piata Sfatului                                                             
In Piata Sfatului exista si Stalpul Infamiei. Aici erau aduse femeile care aveau aventuri cu sotii altor femei, dar si cele care erau foarte frumoase si erau considerate un pericol de catre sotiile negustorilor. Femeile care erau puse la stalpul infamiei erau umilie, li se taia parul, erau batute, iar uneori chiar lovite cu pietre. Se spune ca daca o femeie ajungea la stalpul infamiei era mare rusine si niciun barbat nu o va mai dori vreodata de sotie.
 La Stalpul Infamiei a fost adusa si Katharina-o sasoaica frumoasa de care Vlad Tepes era indragostit lulea.Cei doi au avut impreuna cinci copii. Femeile vremii nu au vazut cu ochi buni relatia dintre domnitor si Katharina. Nevestele negustorilor din cetate au atacat casa in care se afla fata, au batut-o, i-au taiat parul si au dus-o la stalpul infamiei din Piata Sfatului. Cand a auzit de grozavie,Vlad Tepes a amenintat ca va da foc Brasovului. Pana la urma a reusit sa o elibereze prin negociere.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga. Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete. Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei. Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis. Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o. Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi lua

Intrebari legitime despre reincarnare

Nu voi relua in amanunt ideea reincarnarii,pentru ca despre acest fapt am mai scris detaliat in articolul "Reincarnarea -un adevar tinut sub cheie chiar de biserica". Astazi mi-am propus sa abordez ideea reincarnarii din perspectiva numeroaselor intrebari pe care multi dintre voi le aveti. 1)Cum se produce reincarnarea? Reincarnarea nu are loc imediat dupa ce murim si nu vom avea acelasi corp sau aceeasi identitate pe care am mai avut-o. Perioada intre moarte si reincarnare poate fi ,in functie de caz,scurta sau nu (in medie: cam 100-200 de ani). Spiritele inferioare revin mai repede decat cele mai "evoluate".. Important de retinut este ca nimeni nu poate "sari" peste acest lucru, reincarnarea este inevitabila (in cazul in care mai avem de invatat ceva sau in cazul in care mai avem de "platit" ceva).  Ne reintoarcem singuri? NU!Intotdeauna reintoarcerea se va face in grup,astfel incat "calatoria temporara" in planul fizic sa-s

HAARP- acum si in Romania!

  Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani. - Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla. -Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.     Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:) Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".  In urma cu cativ