Treceți la conținutul principal

Copilaria rebela a domnitorului Vlad Tepes

Despre copilaria voievodului Vlad Tepes avem putine izvoare istorice,totusi,desi putine, consemnarile in privinta copilariei voievodului Vlad Tepes,sunt fascinante.
Unii istorici sunt de parere ca tatal voievodului-Vlad Dracul,i-a lasat drept garantie turcilor pe cei doi fii ai sai:Vlad Tepes,si Radu cel frumos.
In realitate,Vlad Dracul -tatal lui Tepes,a fost ademenit la Edirne.I s-a spus ca nu va fi decat o negociere,insa acolo au fost luati prizonieri toti trei. Tatal dupa o perioada scurta de prizonierat este eliberat,si se intoarce in Valahia,insa cei doi fii ai sai raman la curtea sultanului Murad,ca si garantie.

Se pare ca aici caracterul lui Vlad se va schimba,devenind dintr-un baiat bland,un tanar rebel,si razbunator.Chiar daca a fost crescut si educat in spiritul militar religios al turcilor,Vlad Tepes a fost un copil care a dat turcilor multe batai de cap,opunandu-se temnicerilor turci,chiar sultanului.

De exemplu,intr-o zi,desi era ordin de la sultan ca Vlad sa iasa la instructia de lupta,el se impotriveste. In cele din urma,saturandu-se de presiunile turcilor,a binevoit sa iasa la instructie,avand insa un motiv ascuns.Vlad le-a spus temnicerilor:”Voi face ceva pentru sultan!Ma voi ocupa de soimii lui de vanatoare!”
Vlad s-a tinut de cuvant si a dresat soimii sultanului.Spre surprinderea sultanului,la prima vanatoare,soimii s-au napustit asupra turbanului acestuia,dorind sa-i atace ochii.
De ce nu l-a ucis sultanul pe Vlad?
Cronica slavona despre Vlad mentioneaza faptul ca sultanul ar fi spus:”Lasati-l in viata pe puiul pe drac,ma distreaza!”

O alta situatie care exprima caracterul rebel al lui Vlad,are legatura tot cu un eveniment petrecut la curtea sultanului Murad.Vlad intr-una din zile,a fost batut crunt cu bastoanele de lemn de catre temniceri din cauza aceluiasi motiv:rufuzul de a merge la instructie.
Se pare ca Vlad a ripostat,si dorind sa pareze o lovitura,temnicerul i-a rupt mana.
 Vlad s-a dus in fata sultanului razand(unii sunt de parere ca avea fractura deschisa)spunandu-i ca nu poate merge la instructie deoarece temnicerii i-au rupt mana.
 Sultanul uimit,l-a intrebat pe Vlad:
-Cum de nu plangi?Nu te doare?
  Vlad pastrandu-si calmul,desi era firesc sa-l doara,i-a raspuns ca si cum nu se intamplase nimic
-Nu!Doar turcii si femeile plang,valahii nu!
 
Aceste evenimente au contribuit fara indoiala la formarea caracterului razbunator de mai tarziu al lui Vlad Tepes,caracter care avea sa-l socheze pana si pe Mahomed al II-lea,alaturi de care copilarise la curtea sultanului Murad.
Ani mai tarziu,cand Mahomed al II-lea a dorit sa cucereasca Valahia,mai exact in anul 1462 si a ajuns in preajma zidurilor cetatii Tagoviste, invadatorilor le-a fost dat sa vada unul dintre cele mai cumplite tablouri ce pot fi imaginate: o intreaga padure de tepe, in varfurile carora se aflau mii si mii de turci, carora voievodul valah le aplicase cumplita sa pedeapsa.
In fata acestui tablou,Mahomed al II-lea,fiind profund uimit,a exclamat:”Nu pot sa iau tara unui barbat care face lucruri asa de mari,si mai presus de fire,stie sa se foloseasca asa de domnia si de supusii lui.Un astfel de barbat,care face astfel de lucruri,ar fi vrednic de mai mult!”

  Daca iti place istoria,si mai ales te captiveaza viata voievodului Vlad Tepes,iti recomand sa vizitezi muzeul Dracula’s House of Terror aflat pe strada Muresenilor nr 1,din Brasov.Aici experienta va fi unica,deoarece pe langa exponatele pe care le poti atinge,si chiar experimenta,vei fi primit cu caldura si interes de catre ghizii acestui muzeu,iar informatiile pe care le vei primi,te vor captiva cu siguranta!Bineinteles,poti achizitiona suveniruri beneficiind de reducerea de pe biletul de intrare.
       
                                                                            

                                                                    

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga. Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete. Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei. Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis. Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o. Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi lua

Intrebari legitime despre reincarnare

Nu voi relua in amanunt ideea reincarnarii,pentru ca despre acest fapt am mai scris detaliat in articolul "Reincarnarea -un adevar tinut sub cheie chiar de biserica". Astazi mi-am propus sa abordez ideea reincarnarii din perspectiva numeroaselor intrebari pe care multi dintre voi le aveti. 1)Cum se produce reincarnarea? Reincarnarea nu are loc imediat dupa ce murim si nu vom avea acelasi corp sau aceeasi identitate pe care am mai avut-o. Perioada intre moarte si reincarnare poate fi ,in functie de caz,scurta sau nu (in medie: cam 100-200 de ani). Spiritele inferioare revin mai repede decat cele mai "evoluate".. Important de retinut este ca nimeni nu poate "sari" peste acest lucru, reincarnarea este inevitabila (in cazul in care mai avem de invatat ceva sau in cazul in care mai avem de "platit" ceva).  Ne reintoarcem singuri? NU!Intotdeauna reintoarcerea se va face in grup,astfel incat "calatoria temporara" in planul fizic sa-s

HAARP- acum si in Romania!

  Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani. - Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla. -Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.     Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:) Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".  In urma cu cativ