Treceți la conținutul principal

Misterul fenomenului Tunguska

In zorii zilei de 30 iunie 1908 , marinarii de cart de pe cateva nave care pluteau pe Oceanul Indian au observat un obiect urias care descria o larga traiectorie pe bolta cereasca ,indreptandu-se spre Asia .

Caravanele care strabateau desertul Gobi si regiunile de nord-vest ale Chinei s-au oprit o clipa din drumul lor;oamenii si-au ridicat privirile,surprinsi si infricosati, la trecerea globului de foc,care (dupa calculele stabilite ulterior) probabil ca dezvoltase la suprafata sa o caldura de aproximativ 3000 °C .
In satele si micile targuri din centrul Siberiei ,oamenii au fost ingroziti de suieratul asurzitor al ciudatului obiect ceresc .La ora 7,17 platoul siberian central , situat in apropiere de raul Tunguska Pietroasa s-a cutremurat sub impactul unei explozii atat de puternice , incat centrul seismografic din Irkutsk situat la aproape 900 km la sud , a inregistrat oscilatii de proportiile unui cutremur de grad inalt (4-5 Richter) .

La impactul ciudatului obiect cosmic cu pamantul , tasneste o uriasa jerba de foc apoi o unda de soc se propaga in aerul inconjurator, pana la distante de 700-800 km. In acelasi timp , un suvoi fierbinte matura dealurile impadurite ale taigalei , arzand varfurile inalte ale coniferelor si producand incendii care au durat zile in sir.
Mii de copaci sunt doborati , colibe ale nomazilor sunt maturate pur si simplu de pe suprafata pamantului , se inregistreaza victime in randul oamenilor si animalelor din imprejurimi .
Rafalele de vant care au zguduit usile si ferestrele locuintelor s-au resimtit si in localitati situate pana la o distanta de 600 km.Mase intunecate de nori grosi s-au ridicat pana la 20 de kilometri deasupra regiunii Tunguska , dand apoi nastere unei ciudate ploi negre .Vreme de ore in sir , undele provocate de explozie s-au propagat in toate directiile , fiind inregistrate la distante foarte mari ,ca de pilda in Anglia,la Greenwich. La mari altitudini a fost de asemenea observat un fenomen neobisnuit , nori de argint , masivi , radiind o luminiscenta ciudata .Din Peninsula Scandinava si pana in Siberia , lumina a fost atat de intensa in perioada imediat urmatoare incat a fost posibil sa se faca fotografii in miez de noapte . Vreme de cateva saptamani , pe cerul Europei au fost observati nori de praf si o neobisnuita luminozitate nocturna care se manifesta pana la latitudini cum ar fi cele ale Spaniei.

Fireste ca astazi  , dupa atatia ani , puterea exploziei din regiunea Tunguska este greu de calculat , dar oamenii de stiinta sunt de acord ca unicul criteriu de comparatie il constituie exploziile din era noastra atomica.
In ciuda acestor elemente spectaculoase care prin insasi natura lor ciudata pareau menite sa trezeasca interesul oamenilor de stiinta , vreme de peste 12 ani nu s-a intreprins nimic pentru cercetarea la fata locului a marii explozii si pentru cautarea unei explicatii stiintifice a acestui fenomen probabil unic in istoria Terrei . Asa se face ca pana la sfarsitul deceniului al treilea al veacului,primul care este interesat intr-adevar de acest fenomen si incearca sa organizeze o expeditie de documentare, este cercetatorul rus Leonid Kulik , pe atunci in varsta de 38 de ani . Kulik era intrigat mai ales de acea forma de tub prin care satenii descriau obiectul cosmic deoarece nu prea corespundea aspectului pe care il putea avea un meteorit in traiectoria sa .
De asemenea, nici norii de fum si nici flacara ca o limba bifurcata nu aveau ce cauta in descrierea unui meteorit , in afara de cazul ca impactul provocase un incendiu de mari proportii in taiga , ceea ce iarasi era greu de presupus , avand in vedere ca in acea perioada a anului solul mustea de apa si , practic , mare parte a regiunii se transformase intr-o mlastina .
                                                                           

  Facand cercetari in colectiile de ziare vechi , Kulik reusi sa schiteze un fel de portret al obiectului , desi majoritatea martorilor oculari se contraziceau sau chiar inflorisera declaratiile .Un lucru era sigur:daca fusese un meteorit , atunci acesta trebuie ca avusese proportii gigantice , era fara indoiala cel mai mare meteorit cazut vreodata in Rusia si poate pe intregul Pamant , caci altfel nu se pot explica puternicele cutremure inregistrate la acea data.

In anii care au urmat , dosarul Tunguska s-a ingrosat cu numeroase file noi .
S-a stabilit ca puternica explozie a avut loc la nord-est de Kansk ,undeva in bazinul raului Tunguska Pietroasa , desi aceste incercari s-au lovit de rezistenta unor localnici superstitiosi . In ochii tungusilor meteoritul era un obiect sacru si de aceea ei au ascuns cu grija ,mult timp ,locul in care a cazut .

Cercetarile efectuate au dus la concluzia ca efectele exploziei au fost vazute sau auzite pe o arie cuprinzand aproape un milion de kilometri patrati . A.Voznesenki credea ca explozia nu a fost produsa de un singur meteorit , ci mai degraba de un grup care pe masura ce inainta, se desfacea din manunchi .

In februarie 1927 , Kulik porneste a doua expeditie si calatoreste pana la 13 aprilie cand observa primele semne ale exploziei .De-a lungul vaii Makirta , cat vedeai cu ochii , malurile erau acoperite cu trunchiuri rasturnate de mesteceni si de pini doborati de explozie . Pe masura ce grupul inainta spre nord-vest , numarul copacilor smulsi din radacini crestea , toti cu varfurile indreptate spre sud sau sud-est. Radacinile smulse din sol se inaltau monstruase , ramurile erau dezgolite de frunze . In general urmele aratau ca focul pornise subit , cu mare intensitate si pe o arie foarte larga . Cu cat se apropia mai mult de centrul exploziei , Kulik vazu cu uimire ca incep treptat sa apara printre trunchiurile doborate , copaci care ramasesera in picioare . Iar acolo unde, dupa calculele lui , trebuia sa se afle epicentrul impactului , nimeri intr-o padure obisnuita pentru acea regiune , cu copaci avand radacinile adanc infipte in sol , numai ramurile fusesera smulse si scoarta jupuita de pe trunchiuri de parca era o padure de stalpi de telegraf . Iata deci cum marele crater prezis de Kulik si alti cercetatori , pur si simplu nu exista . De asemenea si incercarea de a gasi unele fragmente meteorice s-a soldat tot cu un esec .

Prima parere diferita de a lui Kulik a venit in 1930 de la doi specialisti de prestigiu care au emis ipoteza ca obiectul cazut in taiga nu era meteorit ci o cometa alcatuita din corpuri gazoase , ceea ce ar explica de ce n-ar lasa urme metalice dupa caderea ei . In privinta fortei dezvoltate de explozie s-a opinat pentru 10-30 megatone TNT . Totusi , ipoteza cometei nu explica satisfacator toate fenomenele care au insotit marea explozie .


                                                                     
                                                    
 Peste aproape un deceniu , un prieten al lui Kulik emite o alta ipoteza ,si anume ca meteoritul nu a explodat pe suprafata solului ,ci in aer ,deasupra oceanului .
Predecesorul lui Kulik , Aleksandr Kazantev , viziteaza Hirosima la scurt timp dupa iesirea Japoniei din razboi. Aici el descopera numeroase si uimitoare similitudini cu fenomenul Tunguska : padurea de stalpi de telegraf (bomba explodase la 550 m deasupra solului) , norul negru , ploaia neagra , forta uriasa.
Asadar,sa fi fost explozia unei bombe nucleare,iar aceasta bomba nucleara sa-si fi manifestat puterea in anul 1908 ???
Greu de crezut,pentru ca prima bomba nucleara cunoscuta de intreaga omenire,a fost cea lansata asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki in anul 1945.
                                                                       Mai recent , oamenii de stiinta din numeroase tari au cautat o explicatie in domeniul fizicii teoretice .
S-au conturat in aceasta privinta doua directii: marea explozie din taiga a fost provocata fie de un mic corp de antimaterie , fie de o asa-zisa gaura neagra .

Conform datelor fizicii teoretice , antimateria singura e stabila , dar in contact cu materia se anihileaza , degajand cantitati imense de energie si disparand fara a lasa nici o urma , ceea ce ar explica absenta craterului si materialului meteoric. Ce nu explica ipoteza este luminozitatea sau aspectul tubular si de ce nu a explodat antimateria chiar la intrarea in atmosfera .

In ceea ce priveste gaura neagra , se presupune ca aceasta a strabatut planeta ca un proiectil , iesind pe partea cealalta si pierzandu-se in cosmos .
Gaurile negre exista peste tot in univers,pot avea greutati de miliarde de tone si mase atomice ceea ce ar explica de asemenea absenta craterului. Totusi o gaura neagra ar fi lasat in urma o radioactivitate ridicata , nedescoperita insa de nimeni si nici ea nu explica forma obiectului .
Asa se face ca,in ultimii ani,scriitori,fizicieni,oameni de stiinta,astronomi,au luat in calcul tot felul de teorii;unele dintre acestea parand foarte reale si logice,altele fiind de domeniul fantezismului,unii presupunand ca a fost vorba chiar de o nava cosmica cu o grava avarie la motoare ce s-ar fi prabusit in Tunguska.

                              Fenomenul Tunguska sa poarte semnatura genialului Nikola Tesla?
                                                                               
 Ei bine,unii specialisti au inceput să se întrebe dacă nu cumva Nikola Tesla este implicat în dezastrul de la Tunguska.  De mic copil,Nikola Tesla a dat dovada de o inteligență sclipitoare în calculele matematice. Vorbea sase limbi străine si dădea dovadă de o memorie vizuală fenomenală.
Putea construi masini oricat de compexe ar fi parut,iar tot planul executării era în cap!Tesla nu folosea niciodata schite sau desene.
 Domeniul său forte era electricitatea. În 1884, decide să plece în SUA, unde decide să lucreze alături de Thomas Edison, marele fizician.

Lucrurile decurg rău între cei doi. Edison nu agrea inteligența debordantă a lui Tesla si invențiile sale.
Marea teorie a lui Tesla era aceea că lumea este un uriaș conductor natural, care putea transmite unde electrice, care puteau fi captate prin receptori, oriunde în lume. În subsolul laboratorului său, el a amplasat un emițător-receptor, de 60 metri lungime, acoperit de un înveliș din cupru.
Ideea era de a transmite unde în jurul Pământului, ca mai apoi să le poată capta. Arcul electric produs era de peste 50 de metri.

În momentul în care făcea experimente, electricitatea din orașul în care locuia se întrerupea. Pleacă la New York și începe un experiment cu un emițător uriaș, încercând să transforme crusta terestră într-o uriașă priză electrică, care ar fi produs energie pentru toată planeta. Era suficient ca cineva să înfigă o tijă în pământ și obținea energie gratuit. Emițătorul putea să emită o putere de 100 miliarde de wați. O forță uriașă care putea să pună în pericol o parte din populaţia mondială.

Americanii sunt entuziasmați și încep să finanțeze proiectul. Nu sunt însă, de acord ca toate țările să beneficieze de electricitate, neparticipând financiar la susținerea proiectului. În 1907, se produce o tragedie. Un vapor francez explodează.
Mister total!
Nu se cunosc cauzele.
În 1908, Tesla se destăinuie unui ziarist, spunându-i că emițătorul pe care l-a creat are puteri care pot produce catastrofe. El vorbea despre undele produse ca fiind raze ale morții.
Opt luni mai târziu, se produce catastrofa de la Tunguska.

Sunt cercetători care au atribuit toate aceste incidente catastrofale, experimentelor pe care Tesla le efectua. Siberia, prin faptul că era o zonă nepopulată, izolată, iar imperiul țarist nu se arătase prea interesat de soarta lui, putea fi in viziunea lui Tesla,cel mai bun loc pentru aceste experimente.

Rămâne întrebarea, de ce ancheta a început în 1924, la 16 ani diferență de eveniment?
De ce nu s-au găsit urme de meteorit?
De retinut sunt cateva detalii deosebit de imprtante:proiectul "Raza mortii"costa sume uriașe, iar finanțatorii americani s-au retras din proiect. Tesla, dezamăgit, intră într-un exil voluntar. Un prieten apropiat al lui Tesla declara în 1924, că mașinăria inventată de Tesla era cu adevarat o mașină a morții.
Tesla moare în 1943.
După moartea sa, laboratorul său a ars in mod dubios, fără ca autoritatile americane să precizeze în ce circumstanțe.
Cert este faptul ca cineva a dorit ca mașinăria morții să dispară, și odată cu ea,secretul lui Tesla,si al fenomenului Tunguska.
 Se pare ca oricat de multe raspunsuri am primi,acestea,cum este si in cazul fenomenului Tunguska,ridica tot mai multe intrebari!
                                                                          
                                                                      

                                 Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga.

Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete.
Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei.
Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis.
Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o.
Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi luat aceas…

HAARP- acum si in Romania!

Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani.
- Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla.
-Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.
    Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:)
Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".
 In urma cu cativa ani…

Apollonia Hirscher,femeia care a lasat o amprenta de nesters asupra Brasovului

Fiindca m-am nascut si traiesc in orasul de la poalele Tampei-Brasov,cred ca este o datorie morala fata de tine insati sa cunosti istoria orasului in care traiesti,si cum despre Brasov se spune ca este "oras de poveste si legenda",astazi vreau sa va fac cunostinta cu o femeie deosebita care a lasat o amprenta de nesters asupra Brasovului.

Aceasta femeie a trait intre anii 1482-1541 ,iar numele ei este Apollonia Hirscher, fiind soţia judelui Braşovului Lucas Hirscher .
S-a născut la Sibiu, într-o familie bogată de saşi, şi a venit să locuiască la Braşov atunci când s-a căsătorit.
A reuşit să strângă o avere mare alături de soţul ei din comerţ. Legenda spune că, deşi Lucas Hircher participa la negocieri şi semna contractele comerciale, Apollonia ar fi fost cea care l-ar fi sfătuit ce decizii să ia. La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusi…