Apollonia Hirscher,femeia care a lasat o amprenta de nesters asupra Brasovului

Fiindca m-am nascut si traiesc in orasul de la poalele Tampei-Brasov,cred ca este o datorie morala fata de tine insati sa cunosti istoria orasului in care traiesti,si cum despre Brasov se spune ca este "oras de poveste si legenda",astazi vreau sa va fac cunostinta cu o femeie deosebita care a lasat o amprenta de nesters asupra Brasovului.

Aceasta femeie a trait intre anii 1482-1541 ,iar numele ei este Apollonia Hirscher, fiind soţia judelui Braşovului Lucas Hirscher .
S-a născut la Sibiu, într-o familie bogată de saşi, şi a venit să locuiască la Braşov atunci când s-a căsătorit.
A reuşit să strângă o avere mare alături de soţul ei din comerţ. Legenda spune că, deşi Lucas Hircher participa la negocieri şi semna contractele comerciale, Apollonia ar fi fost cea care l-ar fi sfătuit ce decizii să ia. La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare. Nu există date clare despre averea Apolloniei, dar nu degeaba i se spunea cea mai bogată femeie din Braşov. Dacă la început bărbaţii cu care negocia vânzarea de mărfuri o tratau de sus, cu timpul au învăţat că femeia era un comerciant abil, un negociator desăvârşit, care ştia exact până unde să meargă când vine vorba de o vânzare. „Apollonia Hirscher a făcut parte din Patricianatul Săsesc al vremii şi a fost una dintre cele mai interesante femei din istoria Braşovului. A provenit dintr-o familie bogată, iar în acele vremuri oamenii bogaţi, mai ales saşii care alcătuiau consiliului oraşului, aveau mijloacele economice şi politice reusind astfel sa isi sporească averea. A fost o femeie care şi-a depăsit condiţia,avand conoştinţe despre comerţ. Faptul că provenea din Sibiu a ajutat-o, deoarece se ştie că saşii de aici erau mai deschişi la tot ce era la nou, iar saşii din Braşov erau mai conservatori. A fost unul dintre ctitorii care au ajutat la dezvoltarea Braşovului, iar meritele ei au fost apreciate de comunitate.

Printre donaţiile Apolloniei Hirscher, se numără si „Casa Negustorilor“ (actualul Restaurant Cerbul Carpatin, situat la coltul Pietei Sfatului si a străzii Hirscher). Clădirea s-a mai numit în trecut şi „Podul Bătuşilor,aceasta deoarece la etajul clădirii se vindeau „bătuşi”, adică cizme. Casa era, la acea vreme (cu lungimea de 67,5 metri), cea mai mare construcţie din oraş si reflecta puternicul rol comercial al Brasovului.
Apollonia Hirscher a oferit 8000 de florini pentru construirea acestui centru comercial, numit şi bazar, care asigura un loc de desfăşurare a produselor mestesugarilor brasoveni (ai celor 50 de bresle) şi cântarul oraşului. Concepută în stilul vechilor hale occidentale, cu numeroase camere si pivnite boltite pentru mărfurile aduse la târgurile săptămânale care se tineau în piata,era de fapt tot un fel de piaţă acoperită a oraşului. Avand arcade înalte, în curtea interioară puteau intra negustorii cu tot cu cărutele, care apoi erau descărcate înăuntru. „Casa Negustorilor” a fost terminată în 1545 fiind si astazi o clădire reprezentativă din punct de vedere al arhitecturii renascentiste. Construcţia mai pastrează si acum blazonul familiei Hirscher,datat din anul 1545.

                                                                         


Casa Negustorilor construita in semn de multumire

 Apollonia Hirscher a construit aceasta cladire impozanta, în semn de mulţumire după ce fiica ei, care a fost considerată decedată câteva zile, s-a trezit din moarte clinică.
Fiind imbracata cu haine si bijuterii scumpe, probabil în Biserica Neagră sau într-o clădire anexa,peste noapte nişte hoţi încearcă să o jefuiască şi pentru că un inel nu vroia să cedeze încearcă să-i taie fetei degetul. Din cauza durerii, fata se trezeşte.Faptul ca fiica Apolloniei Hirscher s-a trezit la viata,a fost considerat în epocă un miracol, iar, ca mulțumire, mama hotărăste să construiască această clădire pentru comunitate. În amintirea acestei întâmplări, Apollonia Hirscher şi fiica sa sunt reprezentate într-o frescă pe frontonul clădirii de pe strada Michael Weiss numărul 22,colt cu strada Republicii.

In concluzie,Brasovul isi merita din plin titulatura de "oras de poveste",pentru ca fiecare strada din Brasov isi are propria ei poveste fascinanta,fiecare cladire,turn,sau bastion,are un trecut impresionant pe care merita si trebuie sa-l cunosti.
 Astazi,v-am invitat sa cunoasteti doar un crampei din istoria  Brasovului,iar daca cumva,doriti sa aflati si mai multe despre Brasovul de poveste,va indemn sa luati cu voi pe cineva care cunoaste istoria,si trecutul Brasovului,iar intr-o zi de duminica insorita sa-l strabateti la pas.
  Spun asta pentru ca ,din pacate,am cunoscut brasoveni care s-au nascut in acest oras,traiesc aici,iar daca cumva,ajung in centrul istoric,nu stiu mai nimic despre trecutul Brasovului.
Asa cum spuneam la inceputul acestui articol,a sti istoria orasului in care te-ai nascut si traiesti,este o datorie morala in primul rand fata de tine insati,apoi fata de orasul careia ii datorezi asta.
   Istoria Brasovului,pentru mine este si va ramane,cea mai frumoasa poveste!
                                                                         

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vampirii energetici-Cum poti recunoaste un vampir energetic?

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

HAARP- acum si in Romania!