Treceți la conținutul principal

Apollonia Hirscher,femeia care a lasat o amprenta de nesters asupra Brasovului

Fiindca m-am nascut si traiesc in orasul de la poalele Tampei-Brasov,cred ca este o datorie morala fata de tine insati sa cunosti istoria orasului in care traiesti,si cum despre Brasov se spune ca este "oras de poveste si legenda",astazi vreau sa va fac cunostinta cu o femeie deosebita care a lasat o amprenta de nesters asupra Brasovului.

Aceasta femeie a trait intre anii 1482-1541 ,iar numele ei este Apollonia Hirscher, fiind soţia judelui Braşovului Lucas Hirscher .
S-a născut la Sibiu, într-o familie bogată de saşi, şi a venit să locuiască la Braşov atunci când s-a căsătorit.
A reuşit să strângă o avere mare alături de soţul ei din comerţ. Legenda spune că, deşi Lucas Hircher participa la negocieri şi semna contractele comerciale, Apollonia ar fi fost cea care l-ar fi sfătuit ce decizii să ia. La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare. Nu există date clare despre averea Apolloniei, dar nu degeaba i se spunea cea mai bogată femeie din Braşov. Dacă la început bărbaţii cu care negocia vânzarea de mărfuri o tratau de sus, cu timpul au învăţat că femeia era un comerciant abil, un negociator desăvârşit, care ştia exact până unde să meargă când vine vorba de o vânzare. „Apollonia Hirscher a făcut parte din Patricianatul Săsesc al vremii şi a fost una dintre cele mai interesante femei din istoria Braşovului. A provenit dintr-o familie bogată, iar în acele vremuri oamenii bogaţi, mai ales saşii care alcătuiau consiliului oraşului, aveau mijloacele economice şi politice reusind astfel sa isi sporească averea. A fost o femeie care şi-a depăsit condiţia,avand conoştinţe despre comerţ. Faptul că provenea din Sibiu a ajutat-o, deoarece se ştie că saşii de aici erau mai deschişi la tot ce era la nou, iar saşii din Braşov erau mai conservatori. A fost unul dintre ctitorii care au ajutat la dezvoltarea Braşovului, iar meritele ei au fost apreciate de comunitate.

Printre donaţiile Apolloniei Hirscher, se numără si „Casa Negustorilor“ (actualul Restaurant Cerbul Carpatin, situat la coltul Pietei Sfatului si a străzii Hirscher). Clădirea s-a mai numit în trecut şi „Podul Bătuşilor,aceasta deoarece la etajul clădirii se vindeau „bătuşi”, adică cizme. Casa era, la acea vreme (cu lungimea de 67,5 metri), cea mai mare construcţie din oraş si reflecta puternicul rol comercial al Brasovului.
Apollonia Hirscher a oferit 8000 de florini pentru construirea acestui centru comercial, numit şi bazar, care asigura un loc de desfăşurare a produselor mestesugarilor brasoveni (ai celor 50 de bresle) şi cântarul oraşului. Concepută în stilul vechilor hale occidentale, cu numeroase camere si pivnite boltite pentru mărfurile aduse la târgurile săptămânale care se tineau în piata,era de fapt tot un fel de piaţă acoperită a oraşului. Avand arcade înalte, în curtea interioară puteau intra negustorii cu tot cu cărutele, care apoi erau descărcate înăuntru. „Casa Negustorilor” a fost terminată în 1545 fiind si astazi o clădire reprezentativă din punct de vedere al arhitecturii renascentiste. Construcţia mai pastrează si acum blazonul familiei Hirscher,datat din anul 1545.

                                                                         


Casa Negustorilor construita in semn de multumire

 Apollonia Hirscher a construit aceasta cladire impozanta, în semn de mulţumire după ce fiica ei, care a fost considerată decedată câteva zile, s-a trezit din moarte clinică.
Fiind imbracata cu haine si bijuterii scumpe, probabil în Biserica Neagră sau într-o clădire anexa,peste noapte nişte hoţi încearcă să o jefuiască şi pentru că un inel nu vroia să cedeze încearcă să-i taie fetei degetul. Din cauza durerii, fata se trezeşte.Faptul ca fiica Apolloniei Hirscher s-a trezit la viata,a fost considerat în epocă un miracol, iar, ca mulțumire, mama hotărăste să construiască această clădire pentru comunitate. În amintirea acestei întâmplări, Apollonia Hirscher şi fiica sa sunt reprezentate într-o frescă pe frontonul clădirii de pe strada Michael Weiss numărul 22,colt cu strada Republicii.

In concluzie,Brasovul isi merita din plin titulatura de "oras de poveste",pentru ca fiecare strada din Brasov isi are propria ei poveste fascinanta,fiecare cladire,turn,sau bastion,are un trecut impresionant pe care merita si trebuie sa-l cunosti.
 Astazi,v-am invitat sa cunoasteti doar un crampei din istoria  Brasovului,iar daca cumva,doriti sa aflati si mai multe despre Brasovul de poveste,va indemn sa luati cu voi pe cineva care cunoaste istoria,si trecutul Brasovului,iar intr-o zi de duminica insorita sa-l strabateti la pas.
  Spun asta pentru ca ,din pacate,am cunoscut brasoveni care s-au nascut in acest oras,traiesc aici,iar daca cumva,ajung in centrul istoric,nu stiu mai nimic despre trecutul Brasovului.
Asa cum spuneam la inceputul acestui articol,a sti istoria orasului in care te-ai nascut si traiesti,este o datorie morala in primul rand fata de tine insati,apoi fata de orasul careia ii datorezi asta.
   Istoria Brasovului,pentru mine este si va ramane,cea mai frumoasa poveste!
                                                                         

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga.

Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete.
Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei.
Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis.
Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o.
Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi luat aceas…

HAARP- acum si in Romania!

Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani.
- Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla.
-Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.
    Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:)
Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".
 In urma cu cativa ani…