Treceți la conținutul principal

Uimitoarea capacitate de regenerare a celulelor organismului uman

Poate parea greu de crezut, dar celulele pulmonare se regenereaza odata la sase saptamani, iar papilele gustative odata la zece zile. Cei mai multi oameni sunt ingrijorati cand vine vorba de imbatranire, insa este bine de stiut ca unele parti ale organismului nostru se regenereaza odata la cateva saptamani sau chiar zile.

Varsta ficatului: cinci luni
Se stie deja ca ficatul are o capacitate uimitoare de a se regenera, datorita faptului ca este foarte bine vascularizat. Daca te-ai intrebat vreodata de ce starea ficatului bautorilor notorii se imbunatateste, explicatia consta in faptul ca celulele hapatice se regenereaza odata la 150 de zile. "In cazul in care se indeparteaza 70% din ficatul unei persoane in timpul unei operatii, acesta va creste la loc, aproape in intregime, in numai doua luni", a explicat consultantul Licester Royal Infirmary, Davis Lloyd.

Varsta papilelor gustative: 10 zile
Pe suprafata limbii exista circa 9.000 de receptori care ne ajuta sa detectam aromele, a precizat profesorul Damian Walmsley. Acesti receptori se regenereaza odata la zece zile. Trebuie sa tineti cont de faptul ca orice infectie poate afecta receptorii si, totodata, regenerarea acestora.

Varsta creierului: Aceeasi cu varsta pe care o aveti
Celulele neuronale sunt singurele care nu se regenereaza pe masura ce inaintam in varsta. Mai exact, creierul nostru functioneaza cu celulele pe care le avem la nastere, in jur de 100 de miliarde. Mai mult decat atat, pe masura ce imbatranim, o parte din celule se degradeaza, ceea ce explica accesele de dementa la unele persoane. "Cu toate acestea, exista doua zone ale creierului care se regenereaza. Bulbul olfactiv responsabil de simtul mirosului si hipotalamusul, care raspunde de capacitatea noastra de a invata", a spus profesorul Wadley.

Varsta inimii: 20 de ani                                                
Pana de curand se credea ca inima nu are capacitatea de a se regenera. Cu toate acestea, un studiu al Colegiului de Medicina de la New York a descoperit ca inima este dotata cu celule stem care intineresc constant, de cel putin 3 sau 4 ori in timpul vietii.

Varsta plamanilor: 2-3 saptamani
Celule pulmonare se regenereaza constant, a explicat doctorul Keith Prowse. Plamanii contin mai multe tipuri de celule, care se regeneraza la perioade diferite perioade de timp. Celulele tesutului alveolar al plamanilor se refac intr-o perioada mai lunga de timp, circa un an. Pe de alta parte, celulele de la suprafata plamanilor se regenereaza odata la 2 sau 3 saptamani. Emfizemul pulmonar poate impiedica regenerarea celulelor, ba mai mult, aceasta boala distruge celulele tesutului alveolar.

Varsta ochilor: Aceeasi cu varsta pe care o aveti
Structura ochilor nu se schimba aproape deloc in timpul vietii unui om. Singura componenta a lor care se regenereaza este corneea. Daca este afectata, aceasta se reface in mai putin de 24 de ore, a declarat doctorul Rob Hogan.

Varsta pielii: 2-4 saptamani
Epiderma se regenereaza la fiecare 2 sau 4 saptamani. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea, din cauza lipsei colagenului.   

Varsta oaselor: zece ani
Oasele se refac constant, a explicat doctorul Peter Selby. Pentru a deveni complet, tot procesul de regenerare dureaza 10 ani. Osteocitele ajuta la refacerea oasele, iar osteoblastele construiesc matricea osoasa si mineralizeaza osul. Procesul de regenerare incetineste in jurul varstei a doua.

Varsta intestinelor: 2-3 zile                       
Celulele care formeaza tesuturile intestinale au rata de refacere foarte mare, motiv pentru care se regenereaza odata la 2-3 zile, a spus profesorul Tom MacDonald. Procesul se repeta atat de des, pentru ca intestinele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastic. 

Varsta unghiilor: 6-10 luni
Unghiile sunt compuse din celule bogate in cheratina. Unghiile de la maini cresc cu 3-4 milimetri pe luna, de doua ori mai repede decat cele de la picioare. Mai exact, unghiile de la picioare se regeneraza in 6 luni, in timp ce unghiile de la maini, se rafac in 3 luni. Explicatia este aceea ca unghiile de la maini sunt mai bine vascularizate. Unghiile celor tineri si ale barbatilor cresc mai repede, datorita unei circulatii mai bune. In mod inexplicabil, unghiile degetelor mici de la maini cresc mai incet decat celelalte.

Varsta celulele rosii din sange: 4 luni
Acestea sunt foarte importante pentru organismul nostru. Cu ajutorul lor, toate tesuturile organismului noastru sunt oxigenate. De vreme ce putem pierde sange in timpul unei rani sau in timpul menstruatiei, corpul nostru reface in permanenta celulele rosii. Rata de refacere a acestora este de patru luni.

Varsta parului: 3-6 ani
Varsta parului depinde de lungimea acestuia, insa, in mod obisnuit, acesta creste un centimetru pe luna, a explicat doctorul Bessam Farjo. La femei, parul se reface complet odata la sase ani, in timp ce la barbati, acesta se regenereaza complet odata la trei ani. Genele si sprancenele se refac in aproximativ 6-8 saptamani.

                                                                               

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga. Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete. Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei. Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis. Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o. Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi lua

Intrebari legitime despre reincarnare

Nu voi relua in amanunt ideea reincarnarii,pentru ca despre acest fapt am mai scris detaliat in articolul "Reincarnarea -un adevar tinut sub cheie chiar de biserica". Astazi mi-am propus sa abordez ideea reincarnarii din perspectiva numeroaselor intrebari pe care multi dintre voi le aveti. 1)Cum se produce reincarnarea? Reincarnarea nu are loc imediat dupa ce murim si nu vom avea acelasi corp sau aceeasi identitate pe care am mai avut-o. Perioada intre moarte si reincarnare poate fi ,in functie de caz,scurta sau nu (in medie: cam 100-200 de ani). Spiritele inferioare revin mai repede decat cele mai "evoluate".. Important de retinut este ca nimeni nu poate "sari" peste acest lucru, reincarnarea este inevitabila (in cazul in care mai avem de invatat ceva sau in cazul in care mai avem de "platit" ceva).  Ne reintoarcem singuri? NU!Intotdeauna reintoarcerea se va face in grup,astfel incat "calatoria temporara" in planul fizic sa-s

HAARP- acum si in Romania!

  Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani. - Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla. -Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.     Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:) Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".  In urma cu cativ