Treceți la conținutul principal

Un muzeu din Brasov prezinta latura nestiuta a lui Vlad Tepes

Cati dintre noi stiu ca pe strada Muresenilor nr 1 se afla un muzeu care prezinta o pagina din istoria medievala a Brasovului,si mai ales,povestea fascinanta a lui Vlad Tepes? Probabil ca deseori ai trecut pe langa acest muzeu-Dracula’s House of Terror,si nu l-ai observat.Sau poate ca nu i-ai acordat atentie deoarece nu-ti plac povestile pline de cruzime,cum ar fi povestea domnitorului Vlad Tepes.Ei bine,aceasta aura negativa,care s-a tesut in jurul reputatiei lui Vlad Tepes,mai ales numele lugubru ”Dracula”,este exagerata,ba chiar fictiva.In folclorul romanesc,noi nu avem legende despre vampiri,mai degraba despre strigoi,moroi,sau vrajitoare.Insa nu si despre vampiri.
”Dracula” s-a nascut in urma romanului (care s-a dovedit a fi un plagiat) autorului irlandez Bram Stoker.Acest scriitor avea un prieten istoric din Ungaria,pe care l-a contactat rugandu-l sa-i dea un nume exotic pentru romanul sau.
-Ok,cum iti suna Dracula?
-Perfect!
  Astfel s-a nascut legenda contelui Dracula,in persoana voievodului Vlad Tepes.
Muzeul despre care vorbeam anterior,Dracula’s House of Terror vine cu o tematica interesanta si captivanta,multumind atat turistul indragostit de legenda contelui Dracula,cat si pe cel aflat in cautarea adevarului istoric despre Vlad Tepes.
 Cum deja suntem familiarizati cu legendele despre vampiri si povestea contelui Dracula,astazi vorbim despre povestea reala a voievodului,aratandu-va o latura a acestuia,mai putin cunoscuta.

           Povestea de dragoste dintre Vlad Țepeş si frumoasa Katharina Siegel

Cine ar fi crezut că inima de gheaţă a crudului voievod valah Vlad Țepeş a fost cucerită de fiica unui ţesător sas din Corona?Deşi este considerat drept un domnitor foarte dur, pedepsele aplicate de acesta fiind din cele mai cumplite, Vlad Ţepeş a avut şi o parte mai sensibilă, care nu este însă prezentată în cărţile de istorie.

 Cronica transilvană din secolul al XVIII-lea dezvăluie detalii rare din viaţa lui Ţepeş, din timpul şederii sale în Braşov, în perioada 1451 – 1456. Printre alte informaţii unice despre el, există, de asemenea, una care se referă la o tânără frumoasă de origine sasă pe care Vlad Ţepeş a iubit-o foarte mult. Cunoscutul domnitor român era un bărbat destul de carismatic, astfel că în afara celor trei căsătorii bine cunoscute, el a avut multe alte relaţii amoroase din care au rezultat copii nelegitimi.
Înainte de a deveni domnitorul Ţării Româneşti, în iarna anului 1455, Vlad Ţepeş a întâlnit-o pe femeia ce avea să devină marea sa dragoste, săsoaica Katharina Siegel, care pe atunci avea doar 17 ani.
 Katharina Siegel,se remarca printr-o frumuseţe ieşită din comun. Fata starostelui (zunftmeister) breslei ţesătorilor, Thomas Siegel, copilărise la Mânăstirea Franciscanelor din Mahlersdorf, după ce un incendiu cumplit îi lăsase pe părinţii ei săraci lipiţi. Sărac, bolnav şi rămas fără casă, fostul conducător al breslei ţesătorilor locuia împreună cu familia sa la rudele soţiei, Susanna, născută Fronius, în aşa-numita Casă Tartler.(imobilul se află şi astăzi pe strada Poarta Şchei nr. 14 şi aparţine Bisericii Evanghelice. Până în urmă cu câţiva ani, aici a funcţionat o grădiniţă).

Se spune că din momentul în care a văzut-o pe Katharina, Vlad Ţepeş a uitat complet de celelalte aventuri galante, printre care Ursulla din Schassburg/Sighişoara, Erika din Bistriţa şi Lize din Hermannstadt/Sibiu.
 Conform unor relatări ale cronicilor, se pare că multe din actele pline de cruzime ale voievodului se datorau frustrărilor, geloziei şi furiei pe care le resimţea Dracula departe de Katharina. Atunci când s-au cunoscut, frumoasa săsoaică avea doar 17 ani, iar Ţepeş 34.
 În apropierea Crăciunului anului 1465, câteva fete foarte tinere se chinuiau să tragă la deal, prin zăpadă, o sanie mare, plină cu provizii pentru soldaţii din Bastionul Ţesătorilor, aflat în apropierea casei lui Vlad. Fiind împreună cu ofiţerii săi la baza dealului, a sărit să le ajute.
Galanteria voievodului li s-a părut tuturor ciudată, până au înţeles că acesta nu-şi mai lua ochii de la frumoasa blondă cu ochi albaştri.
„Când a văzut-o sus, la bastion, Vlad Dracula, care tocmai se afla atunci acolo cu ofiţerii săi,a sărit s-o ajute,spre uimirea tuturor. Deşi era speriată din cauza grozăviilor pe care le auzise despre celebrul principe, fata a fost impresionată de gestul său. Adevărul a fost că Vlad, la vederea frumoasei tinere cu ochii ei mari şi albaştri şi cozi aurii, foarte lungi şi bogate, a fost lovit de o dragoste atît de năpraznică încît nu a mai luat în considerare sfaturile apropiaţilor săi care îl avertizau despre implicaţiile şi pericolele la care se expune prin această legătură.
 Se pare că, tot din acel moment, a uitat şi de toate celelalte aventuri pe care le întreţinea în cetatea Coronei“, a povestit Diana Krausser, expert în istoria medievală.

Săsoaica şi domnitorul muntean au trăit o poveste de dragoste ce a durat nu mai puţin de 20 de ani, din care au rezultat cinci copii, respectiv Vladislav (1456), Catherina (1459), Christian (1461), Hanna (1463) şi Sigismund (1468). Vlad Ţepeş a iubit-o atât de mult pe Katharina Siegel încât a intenţionat să se căsătorească cu ea în anul 1462, după ce soţia sa Jusztina s-a sinucis. Cu toate acestea, el nu a reuşit să-şi ducă planul până la capăt deoarece la data de 26 noiembrie 1462 a fost arestat în Munţii Piatra Craiului, în apropiere de Castelul Bran.

Conform istoricilor, Vlad Ţepeş a fost arestat de Matei Corvin, rege al Ungariei si principe al Transilvaniei, pentru a-l proteja de saşii care voiau să-l omoare, nemulţumiţi de relaţia acestuia cu Katharina Siegel.
După 14 ani de detenţie, Ţepeş se întoarce în Ţara Românească unde este numit din nou domnitor al statului.
Domnia sa a fost una de scurtă durată, el fiind asasinat la sfârşitul lunii decembrie 1476.
Corpul său a fost decapitat şi capul a fost trimis sultanului turc, care l-a aşezat într-o ţeapă.
După moartea domnitorului, Katharina, ajunsă la 39 de ani, s-a întors la mănăstirea unde copilărise.

Cum istoria gaseste intotdeauna o cale pentru a ajunge la inimile noastre,doi tineri din Brasov ,crescuti in epoca comunista,prin forte proprii au decis intr-o zi de mai 2018,sa lase o mica semnatura in trecutul istoric al Brasovului,aducand in existenta pe strada Muresenilor nr1,muzeul Dracula’s House of Terror. Vorbim despre un muzeu de care turistii atat romani cat si straini sa fie placut impresionati privind versiunea istorica a vietii lui Vlad Tepes zis Dracula, la limita dintre iubire si cruzime.
Amplasata într-o locatie istorica, in centrul vechi al orasului Brasov (pe strada Mureșenilor), Dracula’s House of Terror se recomanda ca spatiu muzeal si expozitional, prezentand vizitatorilor o pagina din istoria medievala a orasului, lipsita insa de obisnuita atmosfera reverentioasa a muzeelor clasice, unde ni se recomanda la fiecare pas sa nu atingem exponatele. Dimpotriva!Acest muzeu este astfel structurat incat sa corespunda cerintelor turistului modern, caruia i se ofera  ocazia unei experiente interactive, putand incerca (pe viu) replicile obiectelor de tortura.
Și, pentru ca experienta sa fie cu adevarat inedita, la plecare,vizitatorul poate achizitiona suveniruri dintr-o gama diversa, beneficiind de reducerea de pe biletul de intrare.                                           
                                                                            
                                                                         

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga. Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete. Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei. Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis. Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o. Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi lua

Intrebari legitime despre reincarnare

Nu voi relua in amanunt ideea reincarnarii,pentru ca despre acest fapt am mai scris detaliat in articolul "Reincarnarea -un adevar tinut sub cheie chiar de biserica". Astazi mi-am propus sa abordez ideea reincarnarii din perspectiva numeroaselor intrebari pe care multi dintre voi le aveti. 1)Cum se produce reincarnarea? Reincarnarea nu are loc imediat dupa ce murim si nu vom avea acelasi corp sau aceeasi identitate pe care am mai avut-o. Perioada intre moarte si reincarnare poate fi ,in functie de caz,scurta sau nu (in medie: cam 100-200 de ani). Spiritele inferioare revin mai repede decat cele mai "evoluate".. Important de retinut este ca nimeni nu poate "sari" peste acest lucru, reincarnarea este inevitabila (in cazul in care mai avem de invatat ceva sau in cazul in care mai avem de "platit" ceva).  Ne reintoarcem singuri? NU!Intotdeauna reintoarcerea se va face in grup,astfel incat "calatoria temporara" in planul fizic sa-s

HAARP- acum si in Romania!

  Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani. - Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla. -Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.     Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:) Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".  In urma cu cativ