Treceți la conținutul principal

Dovezi istorice in sprijinul existentei lui Iisus Cristos

     S-a nascut intr-un sat neinsemnat,intr-o familie saraca.
A crescut intr-un alt sat. A lucrat ca tamplar pana a implinit treizeci de ani si apoi,timp de trei ani de zile a fost predicator itinerant. Nu a avut nicio posesiune materiala. Nu a scris niciodata o carte. Nu a avut niciodata biroul Lui. Nu a avut niciodata familie. Nu a urmat niciodata cursurile unei facultati sau universitati speciale. Nu a pus niciodata piciorul intr-un oras mare. Nu a calatorit niciodata mai mult de 320 de km de la locul unde s-a nascut. Nu a facut niciodata unul din acele lucruri care de obicei sunt asociate grandorii si maretiei. Nu a avut niciodata scrisori de acreditare.
In schimb,toate armatele care au marsaluit vreodata,toate parlamentele care au functionat vreodata, toti regii care au domnit vreodata,nu au influentat viata omului pe pamant atat de puternic asa cum a reusit s-o faca Isus Cristos.

  Milioane de oameni cred ca Isus a existat cu adevarat,in timp ce altii,se indoiesc de existenta lui,considerandu-l doar un personaj literar ce apare numai in paginile Bibliei,neexistand dovezi istorice care sa ateste existenta sa.

Aceasta este oare adevarul?
 Incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea istoricitatea lui Isus Cristos,din motive neintemeiate,a inceput sa fie pusa la indoiala de catre eruditii moderni,care,"cautandu-l" pe „adevaratul“ sau „personajul istoric“ Isus, au ascuns adevarata sa identitate in spatele speculatiilor, al indoielilor nejustificate si al teoriilor lipsite de fundament. Intr-un anumit sens, ei se fac vinovati tocmai de ceea ce ii acuză in mod nedrept pe scriitorii evangheliilor: crearea de mituri.Realitatea este ca,unii sunt atat de dornici sa-si cladească o reputatie si sa-si lege numele de o noua teorie senzationala, incat nu examineaza cu onestitate dovezile privitoare la Isus,desi aceste dovezi se afla sub ochii lor.
 Iata cateva dintre aceste dovezi ce sustin istoricitatea lui Isus Cristos,fiind astfel,mai mult decat un personaj literar:
 - Tacitus, scriitor roman din primul secol, considerat unul dintre cei mai exacţi istorici ai lumii antice, a făcut menţiuni legate de creştini “superstiţioşi” ("numiţi după Christus", care este numele latin al lui Hristos), care au avut de suferit în timpul regimului lui Pontius Pilat sub domnia lui Tiberius. Suetonius, secretarul şef al împăratului Hadrian, a scris că a existat un om numit Chrestus (sau Hristos) care a trăit în timpul primului secol (Analele 15.44 ).
-Iosefus Flavius -istoric evreu , la 19 ani a devenit fariseu ; în anul 66 a fost comandantul , trupelor evreieşti din Galileea . După ce a fost capturat , a fost ataşat cartierului general roman . El vorbeste despre Isus Cristos spunand urmatoarele: „Cam în timpul acesta s-a ridicat Isus , un om înţelept dacă este corect să-l numim om , deoarece el era un făcător de lucruri minunate , un aşa învăţător încât oamenii primeau adevărul cu plăcere . El a atras la el pe mulţi evrei cât şi pe mulţi dintre neamuri . El era Hristosul , şi atunci când Pilat , la sugestia fruntaşilor noştri , l-a condamnat la moarte , cei care l-au iubit de la început nu l-au părăsit , căci el li s-a arătat viu din nou a treia zi ; după cum profeţii divini proorociseră aceste lucruri şi alte mii de lucruri minunate despre el . Şi gruparea creştinilor , numiţi astfel după numele lui , nu s-au stins până azi .”

(Antichităţi , XVIII.33 ) O altă traducere a acestui pasaj este: "A existat în acea vreme un om înţelept numit Isus. Comportamentul său a fost bun şi a fost vestit prin virtuţile sale. Şi mulţi oameni dintre evrei şi dintre alte naţiuni au devenit discipolii săi. Pilat L-a condamnat să fie omorât prin crucificare. Însă cei care au devenit discipolii săi nu au abandonat învăţăturile sale. Au spus că El s-a arătat acestora a treia zi după crucificarea sa şi că el era viu; astfel, probabil că el era Mesia, despre care profeţii au povestit înainte deja minunile sale."
-Un adept al stoicilor, Sirianul Mara Bar-Serapion (Scrisoare către fiul său, Serapion, cca 110 AD). Scrisoarea este la British Museum,spune urmatoarele:„Ce-au câştigat Atenienii dacă l-au omorât pe Socrate? Foamete şi ciumi au venit asupra lor ca o judecată pentru nelegiuirea lor. Sau ce-a câştigat poporul din Samos, pentru că l-a ars pe Pythagoras? Într-o clipă, ţara lor a fost acoperită de nisipuri. Sau ce-au dobândit Iudeii ucigându-l pe Regele lor înţelept? De îndată ţara le-a fost nimicită. Dumnezeu a răzbunat cu dreptate pe aceşti oameni… pe regele înţelept, care a trăit învăţăturile ce le-a dat.”
-Plinius cel Tânăr, în Scrisorile 10:96, a surprins practicile de închinare ale primilor creştini, inclusiv faptul că ei se închinau lui Isus ca Dumnezeu şi erau persoane cu o etică înaltă, încluzând de asemenea şi referinţe legate de Cina Domnului.
-Talmudul babilonian (Sanhedrinul 43a) face referire la crucificarea lui Isus în ajunul Paştelui, ca şi la acuzaţiile formulate impotriva lui în ceea priveşte practicarea vrăjitoriei şi încurajarea apostaziei evreilor.
-Lucian din Samosata , un satiric din secolul II se referea batjocoritor la adresa lui Hristos şi a creştinilor . El i-a asociat cu sinagogile din Palestina şi făcea aluzie la Hristos ca fiind : „… omul care a fost răstignit în Palestina pentru că a introdus acest nou cult în lume … . Ba mai mult , primul lor legiuitor i-a convins că erau fraţi între ei după ce păcătuiseră odată pentru totdeauna lepădându-se de zeii grecilor şi închinându-se acelui sofist crucificat şi trăind după legile lui .” (The passing peregrinus)

Deşi vorbeşte în mod batjocoritor , acest satiric fără să realizeze a lăsat o dovadă a faptului că Isus a existat cu adevărat .
Lucian din Samosata a fost un scriitor grec din secolul al doilea care a admis că lui Isus i se închinau creştinii, ca el a introdus noi învăţături religioase şi ca el a fost crucificat pentru ei. El spunea că învăţăturile lui Isus includ fraternitatea credincioşilor, importanţa convertirii şi a respingerii celorlalţi zei. Creştinii au trăit conform legilor lui Isus, s-au considerat mântuiţi şi au fost caracterizaţi printr-o atitudine de indiferenţă privind moartea, dedicare voluntară şi renunţarea la bunurile materiale în favoarea celorlalţi.
Apoi avem toate scrierile gnosticilor (Evanghelia adevărului, Apocrifa lui Ioan, Evanghelia lui Toma, Tratat asupra Învierii etc.), toate acestea avându-l în centrul atenţiei pe Isus.                                                                         
                                                                      
Mărturii arheologice
În 1945, profesorul Sukenic de la Universitatea din Ierusalim, cercetând un mormânt din jurul Ierusalimului, descoperă, pe peretele unui cavou, două inscripţii destul de şterse. Amândouă erau rugăciuni creştine, care datează din jurul anului 50 al erei noastre (când Pavel încă propovăduia, când apostolii erau vii, când se făceau minuni şi mărturii extraordinare). Prima inscripţie era o rugăciune adresată lui Isus, pentru ca El să-i ajute pe cei în viaţă, şi alături era a doua rugăciune, în care cei rămaşi în urma defunctului îşi exprimau nădejdea că Isus îl va învia pe cel mort la învierea celor drepţi.

Exista nenumarate marturii directe a diversilor martori ai vremii dar exista si dovezi de netagaduit. Recensamantul facut de imparatul roman la nasterea lui Hristos unde a participat si Iosif cu Maria, Inscrisurile care se faceau in templul de la Ierusalim cand se facea taierea imprejur. Relatarile pe care deja le-am mentionat,ale istoricului Flavius. Dovezile scrise ale conducatorului roman al vremii din Israel. Toate aceste scrieri in general, au ramas, in special cele ale lui Flavius. Sunt (asa spun istoricii) 26000 de marturii directe (martori implicati in evenimente si scrieri). Pentru cei interesati de dovezi istorice,arheologice si literare,le recomand sa citeasca cartea "El a umblat printre noi" de Josh McDowell.

Concluzie finala:pentru cei sceptici,ce refuza orice dovada adusa in sprijinul existentei lui Isus Cristos,niciodata nu vor exista suficiente dovezi istorice sau de alta natura,insa,Isus Cristos este un gentleman,nu se baga cu forta in inima si casa nimanui, doar sta la usa si bate.
                                                                          

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vampirii energetici-Cum poti recunoaste un vampir energetic?

Astazi ,mi-am propus sa vorbesc despre un "atac invizibil" pe care il simtim fiecare dintre noi,atac care poate veni din partea unui coleg de serviciu,a unei vecine,a unui prieten,sau a unei rude apropiate.
Acest atac,de obicei nu este facut in mod voit deoarece persoana nu realizeaza ca este un "vampir energetic" si cat rau poate face altora.
 De exemplu,in cazul meu,la locul de munca am o persoana care doar prin simpla prezenta,exprimarea nemultumirilor zilnice,spiritul de victimizare,reuseste sa te faca sa te simti "golit de energie".Aceasta persoana este un vampir energetic!
 Acum nu va imaginati ca vampirul energetic este un fel de vampir asemeni vampirilor pe care ii vedem in filme,nu,denumirea de vampir energetic se aplica acelor persoane care se hranesc cu energia ta.
 Acesti oameni sunt practic nesatui atat material,cat si emotional.
Indiferent cata atentie,timp,sau bani le dai,mai vor inca ceva in plus.Daca incerci sa-i faci sa se simta bine,se…

Reincarnarea,"un adevar tinut sub cheie" chiar de biserica

Revin cu un articol pe care in urma cu un an,l-am sters de pe acest blog,astazi reeditandu-l intr-o "nuanta mai captivanta" ce sper sa va atraga.

Cine suntem? De unde venim? Sunt intrebari clasice dar profunde ce se afla in mintea si pe buzele miliardelor de oameni ai acestei planete.
Unii sunt de parere ca insasi existenta noastra se datoreaza hazardului si evolutiei.
Altii,cred ca Dumnezeu ne-a creat,insa datorita pacatului Adamic,astazi experimentam suferinta ca si consecinta a pacatului pe care primii nostri parinti umani,Adam si Eva,l-au comis.
Insa,un numar impresionant de oameni,cred cu convingere ca existenta noastra este rezultatul deciziei noastre:"cand am venit pe acest Pamant,am ales",cu alte cuvinte,am ales sa ne reincarnam intr-un corp carnal,pentru a experimenta,a invata,a evolua traind intr-un mod mai intelept si luand decizii mai intelepte decat in viata anterioara pe care am trait-o.
Bine,vor spune unii,"dar eu nu-mi amintesc sa fi luat aceas…

HAARP- acum si in Romania!

Astazi,mi-am propus sa scriu  despre  HAARP, desi as fi vrut sa scriu despre proiectul Blue Beam sau experimentul Philadelphia.De ce am ales sa vorbesc despre HAARP?Aflandu-ma in mijlocul de transport in comun,fara sa vreau am auzit o discutie interesanta intre doua doamne,trecute de 50 de ani.
- Eu cred ca astia fac experimente cu natura,ceva se intampla.
-Sa stii...cred ca si inundatiile astea sunt rezultatul experimentelor,am trait atatia ani si n-am vazut niciodata asa ceva.
    Recunosc ca discutia lor incepuse sa-mi placa,cu atat mai mult ca,imi petrec foarte timp timp,citind si documentandu-ma despre tehnologia militara HAARP,pacat ca a trebuit sa cobor:)
Oamenii,indiferent de mediul social,nivelul de educatie si instruire,zona unde se afla,inteleg foarte bine ca ceva se intampla cu mediul din jurul lor,insa foarte putini sunt dispusi sa se informeze,poate si pentru faptul ca la un moment dat,te izbesti de ceea ce numim:"Teoria Conspiratiei".
 In urma cu cativa ani…